Colegiul Tehnic de Marina «Alexandru Ioan Cuza » din Constanta a fost înfiintat în anul 1975, sub denumirea de Liceul de Marina NAVROM, apartinând de M.T.Tc., Comandamentul Marinei Civile. În acea perioada, liceul avea profil tehnic si pregatea absolventi în meseriile marinar si motorist nave. În cei 41 de ani de existenta, unitatea noastra scolara si-a schimbat titulatura si a apartinut de diferite ministere:

– Grup Scolar de Marina – M.T.Tc.;

– Liceul Industrial de Marina – M.Ap.N., Comandamentul Marinei Militare;

– Liceul Industrial de Marina – M.T.Tc.;

– Grup Scolar Industrial de Marina – Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Pe tot parcursul acestor ani, liceul si-a pastrat profilul de marina, având absolventi ai învatamântului liceal si profesional. Si în prezent, unitatea noastra scolara si-a pastrat profilul prin învatamântul liceal de scurta durata, cls. X-XII, si prin învatamântul de lunga durata (ruta SAM), conform H.G. nr. 721/2004, având un numar semnificativ de clase cu meserii de baza în domeniul maritim si portuar: lucrator în marina, lucrator în mecanica de motoare si lucrator în electromecanica, cu finalitatile: tehnician în transporturi, tehnician mecanic pentru întretinere si reparatii, tehnician în electromecanica.

Ca raspuns la necesitatile de formare a tinerilor din municipiul Constanta, misiunea Colegiului Tehnic de Marina «Alexandru Ioan Cuza » din Constanta a fost si va ramâne orientata spre: formarea competentelor de baza în tehnologia transporturilor maritime, realizarea unui echilibru între echitate si calitate în formarea priceperilor si deprinderilor în meserii specifice domeniilor maritim si portuar prin liceu, Scoala de Arte si Meserii, si învatamânt seral, posibilitatea încadrarii în munca la terminarea liceului sau continuarea studiilor într-o forma superioara de învatamânt de profil marinaresc (Universitatea Maritima Constanta, Academia Navala “Mircea cel Batrân”).

Ziua de 22 octombrie are o dubla semnificatie: ziua liceului si memorabila zi în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Ordin nr. 173 din 22 octombrie 1860 prin care se uneau flotilele de Dunare ale Munteniei si Moldovei, întemeind astfel marina militara a statului român modern.